Begrotingstekort: verschil tussen versies

Uit wakkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Wijzigingen door 81.175.116.90 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door 145.130.222.48)
 
Regel 1: Regel 1:
Een '''begrotingstekort''' ontstaat als de uitgaven ([[Aflossing (financieel)|aflossing]] inbegrepen) van de [[Rijksoverheid]] (in Nederland) of de [[Belgische Staat]] in een jaar hoger liggen dan de inkomsten.
+
[[categorie:geld]]
De ''inkomsten'' bestaan uit de heffing van [[Belasting (fiscaal)|directe en indirecte belastingen]], en [[niet-belastingontvangsten]] (dividenden uit staatsdeelnemingen en in Nederland vooral [[aardgasbaten]]). De ''uitgaven'' bestaan uit de bestedingen van de [[ministerie]]s.
+
[[categorie:overheid]]
  
Het [[Ministerie van Financiën (Nederland)|ministerie van Financiën]] financiert de [[staatsschuld]] door het uitschrijven van [[obligatie]]s op de [[kapitaalmarkt]]. Aan het eind van de [[Looptijd (financiering en belegging)|looptijd]] moet een obligatielening worden afgelost. Als de overheidsuitgaven hoger zijn dan de inkomsten, dan moet het af te lossen bedrag opnieuw geleend worden. Ook de aflossingen die gedaan worden op de staatsschuld behoren tot de uitgaven.
+
Een begrotingstekort ontstaat als je meer geld uitgeeft dan dat je binnenkrijgt. Maar, zul je denken, dat kan toch helemaal niet?! Jawel, bij de [[overheid]] kan alles! Als wij eens een keertje niet betalen staat er meteen een deurwaarder op de stoep. Maar [[links]] kan maar [[sinterklaas]] blijven spelen van onze belastingcenten, zelfs als ze die helemaal niet hebben! Je begrijpt dat daarmee het begrotingstekort tot enorme hoogte stijgt. En wie kan er uiteindelijk de rekening betalen? De [[hardwerkende Nederlander]].
  
In de [[Miljoenennota]] die in Nederland op [[Prinsjesdag]] wordt gepubliceerd, wordt een begroting van inkomsten en uitgaven voor het volgende jaar gepresenteerd. De [[Najaarsnota]] geeft een tussentijds overzicht van het lopende begrotingsjaar.
+
----o
  
Het begrotings- en het [[financieringstekort]] worden vaak vermeld als percentage van het [[bruto binnenlands product]] (BBP). Doordat het bbp op de middellange termijn door verschillende factoren toeneemt, neemt de relatieve staatsschuld af wanneer de absolute staatsschuld constant blijft.
 
  
Het begrotingstekort wordt ook wel de [[financieringsbehoefte]] genoemd. Het begrotingstekort wordt vaak verward met het financieringstekort en het [[overheidstekort|overheids-]] of [[EMU-tekort]].
+
''He he eindelijk. En nu nog bezuinigen op de overheid. -10%ambtenaren, gemeentelijke belastingen en tarieven bevriezen zodat bezuinigingen niet kunnen worden doorbelast aan de burger, JSF niet kopen, wachtgeld per direct afschaffen en ons budget is weer op orde. zo makkelijk is het.''<br />
 +
'''Herman, langedijk  | 08:36 | 16.06.12'''
 +
 
 +
''Haal het geld dat je tekort komt maar uit Griekenland.''<br />
 +
'''Renske, x  | 20:11 | 07.05.12'''

Huidige versie van 13 sep 2017 om 10:33


Een begrotingstekort ontstaat als je meer geld uitgeeft dan dat je binnenkrijgt. Maar, zul je denken, dat kan toch helemaal niet?! Jawel, bij de overheid kan alles! Als wij eens een keertje niet betalen staat er meteen een deurwaarder op de stoep. Maar links kan maar sinterklaas blijven spelen van onze belastingcenten, zelfs als ze die helemaal niet hebben! Je begrijpt dat daarmee het begrotingstekort tot enorme hoogte stijgt. En wie kan er uiteindelijk de rekening betalen? De hardwerkende Nederlander.


o


He he eindelijk. En nu nog bezuinigen op de overheid. -10%ambtenaren, gemeentelijke belastingen en tarieven bevriezen zodat bezuinigingen niet kunnen worden doorbelast aan de burger, JSF niet kopen, wachtgeld per direct afschaffen en ons budget is weer op orde. zo makkelijk is het.
Herman, langedijk | 08:36 | 16.06.12

Haal het geld dat je tekort komt maar uit Griekenland.
Renske, x | 20:11 | 07.05.12